Szakkifejezések

A következőkben szeretnénk segítséget nyújtani a bankszámlaváltás témaköréhez tartozó szakszavak rövid magyarázatával. Törekedtünk az érthetőségre, így azok nem tekinthetőek pontos jogi, szakmai definícióknak.

 • Bankszámla: A bankszámla az a banknál vezetett számla, amelyen pénzt tudunk tartani, ahová pénzt tudnak nekünk utalni, illetve ahonnan mi is pénzt tudunk utalni harmadik fél részére.
 • Bankszámlaváltás: A bankszámlaváltás az a folyamat, amely során egy új bankszámlát nyitunk, és a régi bankszámlánk helyett már az új bankszámlánkat használjuk pénzügyi megbízásokra. A bankszámlaváltás során bezárhatjuk, de akár meg is tarthatjuk a régi bankszámlánkat.
 • Beérkező ismétlődő utalás: Rendszeres jóváírásnak 13 hónap alatt legalább 4 alkalommal történő beérkező utalás minősül.
 • Beszedő: Az a szolgáltató (például biztosító, telefontársaság, közmű szolgáltató), akinek a számlát ki kell fizetnünk. Azért nevezik beszedőnek, mert ő szedheti be minden hónapban a bankszámlánkról a fizetendő összeget.
 • Csoportos beszedési megbízás: A csoportos beszedési megbízás az egyik legkényelmesebb és legolcsóbb módja a havi számlák és csekkek befizetésének. Ebben az esetben ugyanis a bankszámlánkról a szolgáltató minden hónapban automatikusan beszedi a fizetendő összeget.
  (Tudjon meg többet a csoportos beszedésről!)
 • Régi bank: Az a bankunk, ahol jelenleg bankszámlánk van. Ez az a bankszámla, amelynek feladatait részben vagy teljesen szeretnénk egy új bankszámlára átvinni.
 • Rendszeres átutalási megbízás: Bankunknál adhatunk arra meghatalmazást, hogy bizonyos időközönként (havonta, negyedévente) előre meghatározott összeget, harmadik félnek, a bankszámlánkról a bankunk átutaljon. Rendszeres átutalási megbízást adhatunk személyesen, telefonon vagy akár internetbankon keresztül is.
 • Új bank: Az a bank, ahol új bankszámlát nyitunk abból a célból, hogy a korábbi bankszámlánkon lévő tranzakciókat már ennek a számlának a terhére lehessen teljesíteni.
 • Számlaváltási meghatalmazás: Az a dokumentum, amelyet kitöltünk az új bankunk fiókjában. A meghatalmazáshoz mellékletek is tartoznak. Ezzel a dokumentummal adunk meghatalmazást az új bankunknak, hogy helyettünk és nevünkben intézkedjen a bankszámlaváltással kapcsolatban.