Mi az a bankszámlaváltás?

Életünkben sokszor kell döntéseket hoznunk. Többünknek nem jelent problémát, hogy egy korábban használt terméket vagy szolgáltatást újra cseréljünk. Minél kisebb a döntés és a választás kockázata, annál egyszerűbben lépünk. De mit tegyünk akkor, ha olyan dologban kell döntenünk, amely komplexebb, ráadásul úgy ítéljük meg, hogy kockázatos váltanunk – mert valamit elronthatunk–, továbbá amelynek anyagi vagy akár jogi következménye is lehet?

Sokan gondolják azt, hogy bankszámlát váltani nehéz, körülményes, hosszadalmas és költséges folyamat. Ez ma már nem így van! Az Európai Uniós és a hazai szabályozásnak köszönhetően ma már egyszerűen, új bankunk segítségével válthatunk bankszámlavezető bankot. A szabályozók és a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy a fogyasztókat segítse, ezáltal megfelelő és egészséges versenyt tartson fent a lakossági bankszámlát vezető bankok között. Ennek a törekvésnek az eredménye az egyszerűsített bankszámlaváltás kialakítása.

Mi is az az egyszerűsített bankszámlaváltás?

Az egyszerűsített bankszámlaváltás lényege, hogy egyszerűen, banki ügyintéző segítségével, a Magyar Nemzeti Bank által szabályozott folyamatok szerint tudunk váltani. Ma már bankot / bankszámlát váltani nagyon egyszerű!

  • Egyszerű: Bankváltásban új bankunk segít majd nekünk! Elegendő egyszer bemennünk választott bankunk egyik fiókjába, ahol egy szakértő banki munkatárs segítségével kitöltjük a Számlaváltási meghatalmazást, bemutatjuk személyes papírjainkat, és megadunk pár, a korábbi bankra, bankszámlára vonatkozó adatot. Innentől kezdve mindent az új bankunk végez helyettünk: bekéri a szükséges információt a régi bankunktól, értesít minden érintetett (akik nekünk rendszeresen utalnak, akiknek mi csoportos beszedéssel fizetünk), átvezet minden kért megbízást az új bankszámlánkra, és végül, ha kértük, akkor be is záratja a régi bankszámlánkat. (Tudjon meg többet a csoportos beszedésről!)
  • Gyors: A bankszámlaváltás során a régi és új bankunknak is rendelet írja elő, hogy maximum hány napja áll rendelkezésre a feladatok elvégzésére. A bankváltási meghatalmazásunk benyújtását követően akár 13 munkanapon belül már meg is történhet a bankszámlaváltás. A bankszámlaváltás dátumát mi határozhatjuk meg, a legkorábbi dátum megadásában a banki ügyintéző segítségét kérhetjük.
  • Kockázatmentes: Nem kell aggódnunk amiatt, hogy kár ér minket, ha régi vagy új bankunk nem megfelelően működik közre a bankszámlaváltásunk során. Ha bankunk hibájából eredően minket pénzügyi veszteség ér, ideértve a díj- és kamatveszteségeket is, köteles haladéktalanul azt megtéríteni számunkra! Mit értünk ez alatt? Például, ha bankunk hibájából nem tudja a közműszolgáltatónk csoportos beszedését érvényesíteni, és emiatt nekünk késedelmi díjat kell fizetnünk, akkor az érintett bank köteles azt számunkra megtéríteni.

Hogyan válthatok bankszámlát?