Hol nyissak új számlát?

A bankszámlaváltás során a legfontosabb lépés, hogy eldöntsük, hol szeretnénk új bankszámlát nyitni. A legtöbb bank többfajta számlacsomagot is kínál: van amelyik alacsonyabb havi díjjal és magasabb tranzakciós díjakkal számol, de van olyan csomag is, amelynek magasabb a havi díja, viszont az egyes tranzakcióké alacsonyabb vagy akár ingyenes. Érdemes átgondolni, milyen szolgáltatásokra van leginkább szükségünk, és hogy egy hónapban körülbelül hány tranzakciót végzünk. Ezek fényében tudjuk meghozni a döntésünket.

Az egyszerűsített bankszámlaváltási folyamathoz minden magyarországi bank csatlakozott, továbbá szinte az összes takarékszövetkezet is.

A legkönnyebben úgy tudunk tájékozódni, ha legalább 3-4 bankot megkeresünk. A bankfiókban kihelyezett hirdetményekből tudunk információt nyerni, illetve minden bank a weboldalán is köteles a folyószámla-vezetéshez kapcsolódó kondícióit feltüntetni. A Magyar Nemzeti Bank weboldalán külön rész foglalkozik a bankszámlákkal, amelyet érdemes áttanulmányozni.

Akár új bankszámla nyitásáról, akár bankváltásról van szó, a számlák/számlacsomagok kondícióit illetően a tájékozódáshoz segítséget nyújt az MNB bankszámlaválasztó programja. Ebben a lakosság számára elérhető forint folyószámla és betéti bankkártya termékek főbb, aktuálisan érvényes kondíciós feltételei, valamint a belföldi forint tranzakciók és a belföldi kártyahasználattal kapcsolatos jellemzők szerepelnek.

Szeretnék többet megtudni arról, hogy hová kell mennem a bankszámlaváltással kapcsolatban