A bankszámlaváltás feltételei

Az egyszerűsített bankszámlaváltás során a szabályozók célja az volt, hogy minél szélesebb körben és minél egyszerűbben lehessen bankszámlát váltani. Van azonban pár tényező, amelyeknek fennállása esetén régi bankszámlánkat nem tudjuk bezárni. Ettől ugyan még nyithatunk új bankszámlát, és át is kérhetjük csoportos beszedési megbízásainkat, állandó utalásainkat és beérkező ismétlődő utalásainkat, viszont régi számlánkat addig nem szüntethetjük meg, amíg nem intézkedünk a bezárást megakadályozó tényezőkkel kapcsolatban. A következőkben összegyűjtöttük, hogy milyen alapfeltételeket kell teljesíteni ahhoz, hogy új bankszámlát tudjunk nyitni, illetve melyek a leggyakoribb okok, amelyek miatt a régi bankszámlát nem zárhatjuk be.

A bankszámlaváltás kezdeményezésekor erre kell figyelnünk

Ha a régi bankszámlánknak nem egyedüli tulajdonosai vagyunk, akkor a bankszámlaváltást sem tudjuk egyedül kezdeményezni. Ebben az esetben szükség van az összes bankszámla tulajdonos beleegyezésére, és együttesen kell kitölteni, valamint beadni a bankszámlaváltásra vonatkozó meghatalmazást.

A régi bankszámla bezárását megakadályozó tényezők

A bankszámlaváltás során dönthetünk úgy, hogy megtartjuk a régi bankszámlánkat, továbbá dönthetünk úgy is, hogy bezárjuk azt. Ha a megszüntetés mellett döntünk, akkor figyelnünk kell arra, hogy ne legyen olyan körülmény, amely miatt régi bankunk visszautasíthatja a kérelmünket. Mire figyeljünk?

  • Nem lehet a bankszámlánk egyenlege negatív.
  • Nem lehet a számlán lekötött betét.
  • Nem lehet folyószámlahitel-tartozás a bankszámlán.
  • Nem lehet a bankszámlán inkasszó, hatósági átutalás, végrehajtás.
  • Nem lehet a bankszámlán vitás tranzakció.
  • Nem lehet a bankszámla hagyatéki eljárásba vonva.
  • Nem lehet a bankszámla részben vagy egészében zárolt.

Fontos tudni, hogy bankunk nem utasíthatja vissza a bankszámlaváltásra vonatkozó kérésünket arra hivatkozva, hogy a bankszámlát szolgáltatáscsomagban vettük igénybe (azaz kapcsolódik hozzá internetbank, sms-szolgáltatás, biztosítás).

Szeretnék többet megtudni arról, hogy melyik banknál nyissak új bankszámlát.